Styrkan ligger i storleken

20 mars 2020 Mikael Barani
Styrkan ligger i storleken

Allt har ju två sidor här i livet. Saker som man tänker har varit bäst brukar förr eller senare visa upp sina svagheter.
Ta till exempel civilisationen (stort ämne). De flesta av oss har verkligen omhuldat denna form för att organisera mänskligt liv här på jorden. Våra förfäder, som levde i jägar- och samlarsamhällen (vilket vissa kulturer gör än idag), hade inte en aning om hur saker och ting skulle gå till.
Tycker kanske vi.

Men coronavirusets utbrott har blottat en svaghet i civilisationen: När allt är stort och globalt sammanhängande så blir vi också sårbara för saker som sprids inom detta system. Lite som ett datorvirus som sprids genom att hoppa från dator till dator inom ett nätverk.
Säkerligen kommer vi att efter detta virusutbrott har blåst över att se på saker och ting ur ett helt nytt perspektiv. Det kommer helt enkelt att finnas ett före och ett efter när det kommer till SARS-CoV-2 (vilket är det officiella namnet på ”coronaviruset”).

En sak som man inte ska underskatta är smidighet. Vi tycker ofta att ”större är bättre”, men det behöver inte riktigt vara sant. Ta till exempel inom fordonsvärden. Visst är det bra att kunna ha plats och kraft när man sitter och kör, men i vissa lägen är det faktiskt bättre med något mindre.

Har du till exempel någon gång provat Aixam mopedbilar så vet du att dessa små rackare har klara fördelar över stora bilar. Visst, du får betala med en hastighetsbegränsning, men å andra sidan kan du parkera på små ytor och har du barn hemma som är minst 15 år så kan de köra detta fordon på egen hand. Det gör att du som förälder får mer tid över till annat när ungarna ska åka på träningar och liknande evenemang.

Sedan finns det en meditativ charm i att faktiskt hinna se landskapet kring sig när man är ute och kör.

Fler nyheter