Ska papptak bli ditt nya tak?

22 juli 2021 Lily Hansen

Vet ni inte vilket tak av alla sorter ni skulle välja? Tak har helt generellt en väldigt lång livstid, vilket också innebär att det inte är alla som behöver byta tak på sina hus. Men om man ska göra det bör man gå igenom lite för- och nackdelar med de olika taken. 

Vill man ha ett tak som håller väldigt länge men kostar lite mer, då kan tegeltak vara något. Det är dessutom väldigt fint. Men letar man efter ett billigare tak, med ändå en ganska lång livslängd, så kan papptak vara något. 

Fördelar med papptak

Det finns flera fördelar med att välja papptak. Det är som sagt billigare än många andra tak. Eftersom det inte väger lika mycket som många andra tak gör det även mindre skada på själva konstruktionen på huset och är dessutom lätt att lägga.

Plåttaken kan hålla mellan allt från 40-60 år, vilket även det är väldigt länge. Så även om du behöver byta en gång emellan kommer det ändå att vara billigare än att lägga exempelvis ett tegeltak. Det man bör känna till om papptak är dock att det är väldigt känsligt. Så sotaren ska inte gå uppe på taket för då kan det skadas. 

Läggs av proffsen

En del väljer att lägga sitt tak själva, medan andra direkt tar hjälp av en takläggare. Man bör ta hjälp av en takläggare. Det är inte som att lägga golv, som om det läggs fel påverkar mest utseendet och kan bli repor. Om taket läggs fel kan det bli skador på hela huset. 

Vatten som kommer igenom taket kan ge fuktskador, fuktskador kan leda till mögel. Resten kan ni säkert räkna ut. Därför bör ni alltid ta hjälp av en takläggare när ni ska lägga tak. Ni kan även ha rätt till ROT-avdraget vilket hjälper till att hålla nere kostnaden. 

Fler nyheter