Pyrex glas håller minst sagt för hemmabruk

09 maj 2022 jonas olsson

editorial

Säkert har du sett ordet Pyrex på många ugnsfasta glasprodukter. Pyrex, Simax, Tempax och Duran är alla varumärken som tillverkar varor i en viss typ av glas: borosilikatglas. Borosilikatglas är ett riktigt kanonglas som är perfekt till väldigt många användningsområden, både inom industrin och för privat bruk.

Inte undra på att så många tillverkare väljer just denna glastyp för sin produktion. Att sälja saker som både håller och håller vad de lovar är ju en självklarhet för alla tillverkare med självaktning. Och det gör Pyrex glas, eftersom de valt att använda sig av borosilikatglas.

Därför är Pyrex så bra

Men varför är just borosilikatglas så bra? För att förstå svaret på den frågan behöver du lära dig några tekniska termer. Som utvidgningskoefficient och kemisk resistens, till exempel. Utvidgningskoefficienten är ett tal som beskriver hur mycket ett föremål ändras i storlek vid en viss temperaturförändring. 

pyrex

Borosilikatglasets utvidgningskoefficient är mycket låg, vilket innebär att det inte händer särskilt mycket med glaset när det ändrar temperatur. Perfekt för ugnsfasta formar, alltså, som ska in och ut ur höga temperaturer. Om glaset i formen expanderat eller krympt i den höga värmen hade det betytt att formen helt enkelt hade spruckit. Inte bra. 

Borosilikatglas står emot starka kemikalier 

I ditt eget hem har du sannolikt inte användning för borosilikatglasets kemiska resistens. Du lär nämligen inte hälla i jättestarka kemikalier i dina formar av Pyrex glas. (Förhoppningsvis! Ring kemikalieinspektionen först, om du har sådana planer.) Men i många industrier hanteras däremot starka kemikalier, som ju måste förvaras någonstans. 

Till exempel i behållare av borosilikatglas, som inte påverkas av ens de starkaste kemikalier. Och det är just det som är glasets höga “kemiska resistens”. Det är alltså mycket motståndskraftigt mot till exempel starkt frätande kemikalier. Men det behöver du ju verkligen inte testa på dina lasagneformar från Pyrex. 

Fler nyheter