När alla nollor och ettor är rätt

26 juli 2020 patrick pettersson

De flesta har någon gång känt känslan av att vara helt borta. Kanske praktiskt, för att du har verkligen gått vilse i en ny stad, eller också är det på ett annat plan. Exempelvis att inte ha en aning om vad en person försöker säga dig, eller att ämnet är så komplicerat så du inte hänger med. Om vi ska vara ärliga, så omges vi av flera saker en vanlig dag, som vi inte har en aning om hur de fungerar. Ta det här med mobiltelefonen eller din laptop exempelvis. Om vi visste vad som händer där inne skulle vi nog bli rätt nervösa. Och tänka på allt som kan gå fel.

 

Digitala hjälpmedel

Skulle du verkligen ha gått vilse så har du ju karta i mobilen i alla fall. Eller det där krångliga ämnet kan du ju alltid googla på eller kolla ett youtube-klipp för en snabb uppdatering. Allt det där ingår i en slags it infrastruktur. Det är ett system av tjänster och teknik. Ofta består de av både hårdvara och mjukvara och ett gränssnitt som gör det möjligt för oss vanliga dödliga att använda det. Kanske ber vi Siri om hjälp eller hojtar till google att sätta igång Netflix-filmen.  

 

 

På jobbet 

Ibland retar vi oss på att det går långsamt eller fungerar dåligt. Det kan vara på ett kontor, i skolan eller på bussen. Är du ansvarig för att göra förbättringar så kan du få råd av erfarna systemvetare och dylikt här: https://www.edgeit.se/tjaenster/infrastruktur. Du får hjälp att bygga upp ett fungerande system, komplettera det gamla eller med en kundtjänst på distans. Det kan kännas tryggt att någon övervakar och varnar för problem som försök till intrång i systemet. Kanske kommer du att lära dig termer som virtualisering och active directory under samarbetet?

Fler nyheter