Medicintekniska produkter behövs i vardagen

08 februari 2022 jonas olsson

editorial

Vi lever i en värld där det produceras för fullt. Produkter, produkter, produkter. Det verkar inte finnas något slut på det. Tekniken har utvecklats så enormt och så snabbt att det är möjligt att tillverka produkter i rasande fart. Allt kan dock inte produceras på samma villkor. En del produkter är känsliga och behöver tillverkas med väldigt exakt precision och produceras därför i finmekaniska verkstäder. Ett sådant exempel medicintekniska produkter.

Men vad är då egentligen medicintekniska produkter för någonting? Tja, vill du ha den långa definitionen på det får du nog googla dig till det istället. Det finns långa formuleringar som definierar vad som räknas som medicintekniska produkter. Definitioner som är satta på EU-nivå. I den här texten nöjer vi oss dock med att sammanfatta det som alla produkter som tillverkas med ändamålet att tjäna något slags medicinskt syfte.

 

medicintekniska produkter

 

Från plåster till röntgenmaskin

Ovanstående definition på medicinska produkter må vara bred och generell, men är för den delen inte osann. Mycket ingår i kategorin av medicinska produkter. Allt från det lilla plåstret som du sätter på ditt finger när du har skurit dig till röntgenmaskinen på akuten som berättar om du har brutit ett ben i foten. Du förstår säkert nu vilken betydelse medicintekniska produkter har för sjukvården i stort och smått. Och inte minst tillverkningen av dessa.

Dagligen används medicintekniska produkter på vårdcentraler och sjukhus. Varje minut och varje sekund faktiskt. Inte bara inom sjukvården, utan även på skolor, i hemmet eller på gymmet. Du har säkert plåster i ditt badrumsskåp. Detta är medicintekniska produkter. Små exempel, men fortfarande exempel.

Produktion av medicintekniska ting är därför någonting som måste fortsätta uppmuntras. Även om människan kan anklagas för att konsumera mer än vad jorden egentligen klarar av så kan man inte prioritera bort medicintekniska produkter. Människors hälsa hänger trots allt på dem.

Fler nyheter