Glasslipning är ingen enkel uppgift

19 juli 2021 Lily Hansen

Glas är ett mycket hållbart material. Därför ska man inte slänga det i naturen. Det tar nämligen drygt en miljon år för glas att brytas ned. Det är rätt länge. Det innebär dock inte att glas håller samma kvalité under alla hundratusentals år. Det slits ned. Slänger du ett par glasögon i skogen och kommer tillbaka några veckor senare kommer du antagligen behöva lämna in dem för att slipas. Annars kommer du inte se särskilt mycket i dem. 

Allt glas behöver tids nog slipas, även om det inte slängs i naturen. Det slits helt enkelt ändå. Ibland av olyckor. Det är lätt hänt att du till exempel får en ful repa i fönstret. En repa som kommer störa dig varje gång du riktar blicken mot fönstret i fråga. Men som tur är finns det glasslipning även i större format än för glasögon. Fönster och stora glasbyggen behöver förr eller senare också slipas för att behålla sin kvalité över tid.  

 

Vänta inte en miljon år

Men att slipa glas är kanske ingenting som du ska göra själv. Det är inte var och varannan person som har en slipmaskin som behövs hemma i hushållet. Slipmaskinen har en roterande polerskiva som utför själva slipandet. Det krävs en slipad person, notera ordvitsen, för att ett sådant resultat ska bli bra. Även om du har utrustningen så är det inte tillräckligt om du inte samtidigt har kompetensen för hur du ska använda den. 

Men lugn, bara lugn. Världen är full av duktiga människor som vet hur man ska jobba med glasslipning. Allt från optikern till glasmästaren. Så det finns ingen anledning för dig att vänta en miljon år till ditt fönster brutits ned helt och håller för att därefter byta ut det. Det går att göra någonting åt reporna redan idag. Ta reda på vem i din närhet som kan slipa dina glas. 

Fler nyheter