Fuskar du när du besöker en optiker i Södertälje?

14 juni 2021 jonas olsson

Det finns en stor brist hos varje optiker i landet. Ett hål i hela grejen med att kunna testa sin syn och få svar på om du behöver glasögon eller inte. Det är att många av de där syntavlorna är likadana som hos andra optiker eller läkarmottagningar. De börjar inte sällan med den stora raden “E V D” och fortsätter sedan nedåt i en förutsägbar ordning. Är det inte helt värdelöst och dysfunktionellt att syntavlorna är så lika varandra? Borde de inte vara unika? 

För den som är den kan ju faktiskt bara ta och lära sig raderna utantill för att komma undan syrliga kommentarer och rekommendationer från optikern. Tänk dig att du till exempel ska testa synen inför att börja övningsköra, eller för att behålla ditt körkort. 

Du kan ju bara gå till en Optiker i Södertälje någon dag innan undersökningen, ställa dig nära syntavlan, ta en bild på den och gå hem och träna in samtliga rader. Dagen efter kan du briljera, även om synen egentligen är tveksam. 

Variera besöken

Du behöver inte ens ha ett uppsåt att fuska för att syntavlan ska bli en del av problemet snarare än lösningen. Du kanske bara har varit hos samma optiker och gjort en synundersökning vid ett tidigare tillfälle, när din syn var bättre, och har ett väldigt bra minne. 

Då kan just minnet lura dig att se bättre vad du egentligen gör, när du ska läsa den lilla raden vars bokstäver du faktiskt till stor del kommer ihåg. När det väl är skarpt läge i trafiken kanske minnet inte hjälper dig på samma sätt. 

Därför kan det vara fördelaktigt att besöka olika optiker när du varierar dina synundersökningar. Ögonen och din syn är trots allt ganska viktiga, både för dig själv och din omgivning. Inte minst om du hade tänkt att köra bil.

Fler nyheter