En låssmed som gör det mesta

21 september 2021 william eriksson

En modern låssmed sysslar inte längre bara med nycklar även om de såklart fortfarande används. Väldigt många, både privatpersoner och företag, väljer alltmer att gå över till nyckelbrickor som låser upp med ett klick. Det finns många fördelar med dessa system gentemot den traditionella nyckeln.

Med ett passagesystem få man istället en nyckelbricka. Den har fördelen att om man tappar den så går det lätt att spärra så att ingen obehörig kommer in. Genom passagesystemet kan dessutom samma bricka ge tillgång till olika dörrar som t.ex. tvättstugan och soprummet. Säkerhetspersonal och fastighetsskötare kan också ha flera fastigheter inlagda på samma bricka.

Det är ett flexibelt system där det är lätt att hålla ordning på vem som ska ha tillgång till vad. För en tonårsförälder som vet hur lätt en nyckelknippa kan försvinna blir det också en lättnad. 

 

 

De gamla vanliga nycklarna finns kvar

Traditionella metallnycklar har utvecklats mycket under åren och blivit mer och mer exakta. En låssmed, exempelvis Låsman, har utrustning att tillverka nycklar i datoriserade nyckelmaskiner, de gamla städens tid med metallfil är förbi. 

Men en låssmed har många funktioner som varit desamma i årtionden. Man gör fortfarande många utryckningar till personer som blivit utelåsta för att nyckeln kommit bort. En låssmed behöver därför vara tillgänglig med service dygnet runt för att hjälpa till. Det finns lås som går i baklås eller blivit utsatta för åverkan och då måste man kunna komma och byta ut det.

Har man tappat sin nyckel eller om den blivit stulen går det att göra en kopia om man har en extranyckel. Låssmeder har i sin verkstad datoriserade nyckelmaskiner som läser av nyckeln med laser och göra en exakt kopia. Men då får extranyckeln inte vara för sliten. Då kontaktar de fastighetsägaren och får koden till nyckeln och på det sättet göra en helt ny.

Fler nyheter