En dag i en tandhygienists liv: Vad de gör

15 augusti 2022 Helen Johansson

editorial

Tandhygienistens yrkesroll

En tandhygienist är en yrkesman som hjälper till att hålla tänder och tandkött friska. De arbetar på en tandläkarmottagning, och deras dagliga uppgifter omfattar rengöring av tänder, avlägsnande av plack och tandstensuppbyggnad, undervisning av patienter i hur man borstar och använder tandtråd på rätt sätt, med mera. Om du är nyfiken på vad en tandhygienist gör i Odenplan specifikt, fortsätt läsa!

Först och främst rengör en tandhygienist i Odenplan tänderna. Detta innebär att specialverktyg används för att avlägsna plack och tandsten från tändernas yta, samt att tänderna poleras så att de ser så bra ut som möjligt. Förutom att rengöra tänderna tar tandhygienisten också röntgenbilder och undersöker tänderna för att se om det finns tecken på karies eller andra problem.

Tandhygienisten spelar också en viktig roll när det gäller att lära patienterna hur de ska sköta sina tänder på rätt sätt. Detta inkluderar att visa hur man borstar och använder tandtråd på rätt sätt samt att ge råd om vilken tandkräm och munvatten man ska använda. Tandhygienisten kan också ge råd om kost- och livsstilsval som kan påverka munhälsan, t.ex. rökning och sockerdryck.

Så där har du det! Det är vad en tandhygienist gör i Odenplan specifikt. Om du funderar på att göra karriär inom tandvården är en roll som tandhygienist definitivt värd med tanke på!

Tandhygienist

Om du funderar på att bli tandhygienist

Så, om du vill bli tandhygienist måste du genomgå ett ackrediterat tandhygienprogram. Tandhygienistprogrammen är vanligtvis två eller tre år långa och leder till en associerad examen eller kandidatexamen

Efter att ha avslutat ett tandhygienprogram måste du avlägga ett skriftligt och kliniskt prov i följande ämnen:

– Tandvårdsmaterial

– Dental radiologi

– Tandläkarens anatomi och fysiologi

– Tandläkarens patologi

När du har klarat av dessa prov är du en legitimerad tandhygienist och redo för arbetslivet!

Tack för att du läste och hoppas detta gav dig någorlunda förståelse om en tandhygienist yrkesroll.

Fler nyheter