Besök svevia.se/vagmarkering för att lära dig mer om vägmarkeringar

09 oktober 2020 jonas olsson

Ni vet när man sitter bakom ratten i en bil, tappar lite fokus och glider ut lite mot kanten? Man påminns snabbt om att man inte håller rak kurs på vägen. Vägmarkeringarna i vägrenen uppmärksammar en direkt på att man bör styra kosan tillbaka in mot vägen. 

Det liksom bullrar till i bilen och det blir en slags obehaglig känsla där man agerar instinktivt. De flesta moderna bilar idag har en inbyggd funktion som innebär att bilen styr upp sig själv om den märker av att man börjar dra för mycket åt kanten.  

Men för alla med äldre bilar gäller det att lita på sina egna ögon, sin egen känsla och sitt eget omdöme. Vägmarkeringarna räddar liv. Så enkelt är det. Därför är det av oerhörd vikt att de fylls i regelbundet så att de inte tappar färgen.  

Förebygger kollisioner

Det är ju inte bara vägmarkeringarna i vägrenen som räddar liv. Det är förstås även de vägmarkeringar du ser i mitten av vägen. Som hindrar dig och mötande bilister från att kollidera med varandra. Håll er på er sida så går allt bra. Och vägmarkeringarna är avgörande för detta. 

Vägmarkeringar måste respekteras. Ta bara en sådan sak som heldragna linjer. De är heldragna av en anledning. Nämligen att de inte ska köras över på grund av att det innebär en fara. Linjerna ska hindra dig från att exempelvis göra en farlig omkörning i kurviga eller backiga områden där man inte har ordentlig uppsyn över mötande trafik.  

Regler ska följas

Att måla vägmarkeringar är med andra ord ett livsavgörande arbete. För finns det inga linjer vet vi inte heller vad vi ska följa. Vägmarkeringar är lika med regler. Regler är till för att följas. Punkt slut finito. Någonting annat är inte förhandlingsbart. Det är att föreslå att du läser mer om vägmarkeringar på svevia.se/vagmarkering. 

Fler nyheter