Bergvärme i Örebro

14 juli 2021 jonas olsson

Den som funderar på att borra efter bergvärme i örebro måste först ansöka om tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Detta eftersom borrningen i vissa områden kan skada miljön och grundvattnet. Men man måste även ta reda på om grannen redan har en energibrunn eftersom brunnarna i så fall inte får komma för nära varandra. Som fastighetsägare måste man även noga märka ut var fiberkablar, el och vattenledningar går så att man inte borrar sönder dessa. 

Brunnsborrning går att göra under vilken årstid som helst men vill man försöka undvika körspår i marken ska man borra på vintern när det är fruset. Men är marken inte alltför blöt brukar det heller inte vara några större problem. Att borra en energibrunn kan ta mellan en och två dagar eftersom man måste borra djupt ned i berggrunden för att komma åt den solenergi som lagrats där. Att få bergvärmepumpen på plats och sedan ställa in den tar ytterligare några dagar. 

 

 

Anlita en erfaren brunnsborrare

Bergvärmepumpen är den värmepump som är dyrast att installera eftersom man måste borra en energibrunn. Men å andra sidan är det den enda värmepump som kan leverera massor med energi även vid riktigt låga temperaturer. Just att den är så energieffektiv gör att den lämpar sig extra bra för hushåll med lite större energibehov. Men det är viktigt att energibrunnen varken blir för stor eller för liten. Därför ska man vara noga med att anlita en erfaren och seriös brunnsborrare.

Som privatperson kan man använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden vid brunnsborrningen. Men det är ändå en god idé att jämföra priser mellan några olika aktörer genom att ta in offerter. Man kan inte bara se till pris, utan ska helst också titta på referenser från tidigare kunder. Det är viktigt att man sedan skriver ett ordentligt avtal med den aktör man väljer.

Fler nyheter