Att börja i förskola

07 oktober 2019 Lily Hansen
Att börja i förskola

När ens bebis föds är man som förälder allt för den och bebisen har nästan bara ögon för sina föräldrar. Men tiden går, bebisen utvecklas, blir ett barn och hux flux är det dags att börja i förskola. Då ska man helt plötsligt lämna över denna lilla människa i händerna på andra, åtminstone ett antal timmar om dagen. Det här kan vara tufft för både barn och föräldrar. Men det kan vara så att det är föräldrarna som tycker att det är mest tufft. 

 

Från bebis till barn

När ens bebis har blivit ett barn och börjat förskola kan det faktiskt vara en smärre chock för föräldrarna. Barnet är inte längre en del av ens liv alla timmar, minuter och sekunder på dygnet. Helt plötsligt är det massa tid man inte har någon aning om vad barnet egentligen gör. Ens barn får en egen värld och en egen gemenskap på förskolan som man inte får dela. Jo, visst kan man prata med barnet om vad som hänt och vad de gjort under dagen, men det blir inte riktigt samma sak. Som förälder känner man sig utanför. Barnet har skapat en egen identitet och har inte bara ögon för föräldrarna längre.

 

 

Välja och bestämma

För att minimera chocken är det viktigt att känna att förskolan är bra. Personalen behöver kunna fylla i luckan som gör att man känner att man inte delar hela livet med barnet längre. Det gör de bland annat genom att berätta för föräldrarna om vad som hänt under dagen. Förskolan Crocodill kanske kan vara ett alternativ? Dem hittar man här: https://www.crocodill.se/crocodill/extern/. Men kika på olika alternativ så blir valmöjligheterna fler. Sen gäller det ändå att bara bestämma sig och tro på att det man valt är rätt. Är föräldrarna trygga med sitt val känner barnen av detta och blir då i sin tur trygga. 

Fler nyheter