Alla får uttrycka sig
Att ha rätt att uttrycka sig och säga vad man vill, tycker och känner är en fantastisk frihet, något som vi kanske ibland tar för givet. Dock finns det naturligtvis goda argument för detta, att det inte ska betraktas som ett privilegium, utan någonting som vi alltid borde ha rätt till. Men överallt ser det inte ut så. Yttrandefriheten och tryckfrihetsförordningen står i Sveriges grundlag och ger oss denna rätt. På andra platser, som i stater som exempelvis Iran, Ryssland eller Kina, är inte detta en rättighet som är given. Där kan du inte säga och skriva vad du vill om det till exempel skulle kritisera landets regering.
Bloggare gör sin röst hörd
Sådana lagar och förbud slår såklart hårt mot så kallade bloggare. Det är människor som skriver digitala dagböcker eller journaler och som med hjälp av Internets fantastiska delningsmöjligheter får chans att dela sitt kreativa skrivande eller tyckande och tänkande med den värld som vill läsa vad som skrivs. Att blogga är en stor möjlighet att i skrift nå ut till många människor och göra sin röst hörd för en person som inte annars har förmågan att tala högt för sig själv eller andra, utan att bli censurerad.
Nyheter och modetips
Med ovanstående i tankarna skulle man kunna påstå att bloggare i demokratiska länder får ett större ansvar i sitt bloggande, med tanke på att alla inte kan använda rösten från den digitala skriften. Idag ser vi bloggar poppa upp titt som tätt som behandlar allt från filosofi och politik till modetips och recept. Bloggen Skiteamsyd är ett exempel på en blogg som används för att sprida nyheter kring ämnen som sport, hälsa, livsstil, ekonomi och kultur. Det finns ingenting som sätter stopp för bloggandet mer än kreativiteten och fantasin. Men kom ihåg att många människor inte tillåts åtnjuta samma rättighet som du.